5 gode råd til en kommende eller nybagt mor

Selvom glæden er stor for at byde en lille ny velkommen, så kan der også være en nervepirrende fornemmelse forbundet med at blive mor. Det er jo et kæmpe ansvar, når man lige pludselig er komplet ansvarlig for et lille nyt menneske. Vi har derfor samlet 5 gode råd til dig, der er kommende eller nybagt mor, som kan hjælpe dig med at finde ro og nyde din lille baby.

Stol på din mavefornemmelse

Mødre, bedsteforældre og svigerforældre kan nogle gange godt være lidt for kloge og tro, at de ved alt om, hvad du skal gøre og hvordan. Det kan selvfølgelig være rart, når man som nybagt mor virkelig har brug for råd og vejledning, men det kan også blive for meget. Det er derfor vigtigt at du ved, at det er helt i orden at sige fra og eventuelt lave en aftale om, at du spørger, hvis du har brug for råd. Det samme gælder ved sundhedsplejersken. Der kan være mange gode råd at hente, men det er altså kun råd og vejledning og ikke lov. Du bør i stedet følge din mavefornemmelse. Den kan fortælle dig meget om, hvad du bør gøre og hvad du bør lade være med.

Husk at bede om hjælp

Det kan være meget overvældende at skulle tage sig af en baby samtidig med alle de huslige opgaver. Det er derfor meget vigtigt, at du spørger om hjælp, når du har brug for det. Spørg f.eks. dine forældre, svigerforældre, søskende eller veninder om en hjælpende hånd. Det er meget bedre end at stress eller gå psykisk ned over rodet. Det kan være svært at gøre, men du er altså ikke bygget til at kunne klare alt på én gang, så du skal ikke være bange for at sige til, hvis du har brug for hjælp.

Vælg luftigt og blødt tøj

Når man lige har født, er det ikke ligefrem behageligt at hoppe tilbage i de stramme jeans og den tætsiddende bluse. Det er derfor en god idé at vælge de løse, luftige bukser og ammevenlige bluser. Det kan gøre den første tid efter fødslen meget mere behageligt – og faktisk også graviditeten.

Involvér far så meget som muligt

Med en nyfødt baby kan det være svært som mor at give babyen fra sig – især også fordi barnet er så tæt knyttet på moren i den første tid, bl.a. på grund af amning. Det er dog vigtigt at du involverer faren så meget som overhovedet muligt, når han kommer hjem fra arbejde. Lad ham skifte bleen, give baby et bad eller underholde babyen, imens du tager dig af dig selv. Det er nemlig vigtigt for både mor og far at danne et bånd til barnet – og det kan også give dig lidt fortjent tid til dig selv.

Prioritér tryghed

Som førstegangsmor kan det være svært at skulle forholde sig til alle de ting, der kommer til at forandre sig – og det fører ofte mange bekymringer med sig. Er jeg overhovedet klar til at være mor? Hvordan passer jeg ordentligt på mit barn? Hvad skal jeg gøre, hvis der sker noget med mit barn? Spørgsmålene er mange, og det er helt normalt. Der er dog meget, du kan gøre for at komme disse bekymringer til livs. Du kan bruge din barsel på at gøre huset klar til baby, bl.a. med børnesikringer diverse steder, du kan spørge om råd og vejledning hos professionelle, bl.a. din jordemoder – eller du kan tage et førstehjælpskursus til børn. Det kan give dig lidt mere ro i maven at være forberedt så godt som muligt på at blive mor – og på den måde er du godt klædt på til at sige hej til det lille nye familiemedlem.