Gør haven klar til forår og sommer

Når nattefrosten endelig begynder at stilne af, kribler det i manges fingre for at komme ud at arbejde i haven. For det er nemlig på denne tid af året, hvor jorden endelig begynder at være blød nok til, at man kan arbejde med den – og kan komme i gang med at plante sæsonens første planter og blomster i haven.

Men hvordan kommer du bedst muligt i gang, så du får den bedste sæson i haven? Skal du give den gas med træfældning eller blomsterbede?

Lav en plan for haven

Måske er du endnu ikke helt lige så rutineret i dit havearbejde, som dem der har haft en have at passe i mange år. Og i så fald kan det nogle gange være en smule overvældende at komme i gang – for hvor skal man I det hele taget starte?

Hvis du starter helt fra begyndelsen, er det bedste du kan gøre, at lave en god gammeldags plan for hvor du gerne vil med haven. Hvilke planter og blomster skal der være og hvornår er de i sæson? Har du et træ eller flere der skal beskæres eller fældes? Læs mere om træfældning her og spørg din lokale planteskole til råds, hvis du mangler inspiration.

Lav forskellige zoner i haven

En anden måde du kan gribe haven an på, er ved at tænke på de forskellige aktiviteter du gerne vil have plads til. Drømmer I om en bålplads eller en stor græsplæne til boldspil og udendørs leg? Det har alt sammen indflydelse på hvordan haven skal plejes, passes og om der eventuelt skal laves om I den have du har i dag.

Selvom haven ikke har vægge kan man sagtens tænke haven som forskellige rum med forskellige muligheder. Du kan også bruge forskellige beplantning til at markere de forskellige zoner rundt om i jeres have.