Har du brug for en kikkertundersøgelse?

En kikkertundersøgelse lyder som spøjst, men det er et meget vigtigt værktøj til at opdage alvorlige sygdomme i tide. I denne korte oversigt får du en intro til kikkertundersøgelser, hvordan de foregår og hvornår man kan have brug for en undersøgelse.

Hvad er en kikkertundersøgelse?

En kikkerundersøgelse – også kaldt en endoskopi – er et ord, som dækker over en lang række undersøgelser. Det er en undersøgelse, som tillader lægen at lave indvendige undersøgelser af kroppen med en lille kikkert. Denne type undersøgelse kan have mange forskellige navne, som afhænger af kropåbningen som kikkerten bliver ført ind i. Koloskopi er f.eks. en undersøgelse igennem endetarmen og en gastroskopi er en undersøgelse igennem næse eller mund.

Hvornår kan du have brug for en kikkertundersøgelse?

Endoskopier bruges til at opdage sygdomme, som ikke er synlige udefra. Ved endoskopier kan lægen opdage kræftknuder i mange organer, f.eks. mavesæk, spiserør, tarme, blære, lunger og luftveje. Hvis du føler, at du oplever symptomer på disse, kan du kontakte din læge.

Hvordan foregår en kikkertundersøgelse?

Inden undersøgelsen, skal maven være helt tom – derfor kan det være nødvendigt at faste en dag op til undersøgelsen eller bruge et afføringsmiddel et par dagen inden. Det er normalt at føle sig anspændt under undersøgelsen og derfor får mange et beroligende middel. Dernæst føres en kikkert ind i en kropsåbning. Undersøgelsen kan tage alt fra få minutter til en time, og afhænger af hvilken type kikkertundersøgelse man skal have foretaget.

Kontakt din læge, hvis du er i tvivl

Du kan som sagt kontakte din læge, hvis du er i tvivl om du har brug for en kikkertundersøgelse. Hvis lægen vurderer, at der er brug for en endoskopi, kan de sætte gang i den præcis. En endoskopi lyder som et voldsomt indgreb, men du får masser af hjælp til at gøre oplevelsen så overkommelig som muligt.