Har du brug for en kikkertundersøgelse?

2. august 2023

Sponseret indlæg

En kikkertundersøgelse lyder som spøjst, men det er et meget vigtigt værktøj til at opdage alvorlige sygdomme i tide. I denne korte oversigt får du en intro til kikkertundersøgelser, hvordan de foregår og hvornår man kan have brug for en undersøgelse.

Hvad er en kikkertundersøgelse?

En kikkerundersøgelse – også kaldt en endoskopi – er et ord, som dækker over en lang række undersøgelser. Det er en undersøgelse, som tillader lægen at lave indvendige undersøgelser af kroppen med en lille kikkert. Denne type undersøgelse kan have mange forskellige navne, som afhænger af kropåbningen som kikkerten bliver ført ind i. Koloskopi er f.eks. en undersøgelse igennem endetarmen og en gastroskopi er en undersøgelse igennem næse eller mund.

Hvornår kan du have brug for en kikkertundersøgelse?

Endoskopier bruges til at opdage sygdomme, som ikke er synlige udefra. Ved endoskopier kan lægen opdage kræftknuder i mange organer, f.eks. mavesæk, spiserør, tarme, blære, lunger og luftveje. Hvis du føler, at du oplever symptomer på disse, kan du kontakte din læge.

Hvordan foregår en kikkertundersøgelse?

Inden undersøgelsen, skal maven være helt tom – derfor kan det være nødvendigt at faste en dag op til undersøgelsen eller bruge et afføringsmiddel et par dagen inden. Det er normalt at føle sig anspændt under undersøgelsen og derfor får mange et beroligende middel. Dernæst føres en kikkert ind i en kropsåbning. Undersøgelsen kan tage alt fra få minutter til en time, og afhænger af hvilken type kikkertundersøgelse man skal have foretaget.

Kontakt din læge, hvis du er i tvivl

Du kan som sagt kontakte din læge, hvis du er i tvivl om du har brug for en kikkertundersøgelse. Hvis lægen vurderer, at der er brug for en endoskopi, kan de sætte gang i den præcis. En endoskopi lyder som et voldsomt indgreb, men du får masser af hjælp til at gøre oplevelsen så overkommelig som muligt.

Relateret Artikler

To situationer, hvor du kan få brug for en advokat

To situationer, hvor du kan få brug for en advokat

En advokat er en professionel, der er specialiseret i at rådgive og repræsentere klienter i juridiske anliggender. Der er mange situationer i livet, hvor det kan være gavnligt at konsultere en advokat for at sikre, at dine rettigheder og interesser bliver varetaget...

Tre vigtige sundhedstilskud, du måske bør overveje

Tre vigtige sundhedstilskud, du måske bør overveje

At opretholde en sund livsstil indebærer ofte mere end bare en afbalanceret kost og regelmæssig motion. Nogle gange kan det være gavnligt at overveje kosttilskud for at sikre, at kroppen får alle de nødvendige næringsstoffer. Et af disse afgørende tilskud er calcium....

Med den rette luftpistol kan du skyde mere præcis

Med den rette luftpistol kan du skyde mere præcis

Skydning med en luftpistol kan være en spændende og udfordrende hobby. Uanset om du skyder for sjov eller konkurrence, vil du gerne skyde ret præcist, med den rette luftpistol kan du skyde mere præcis. Men hvordan får du det optimale ud af din luftpistol? Svaret er...