Hvad er automatiserede styresystemer?

Automatiserede styresystemer (AS) er systemer, der automatisk overvåger og styrer processer eller maskiner. AS-systemer bruges ofte i industrien til at øge effektiviteten og sikkerheden. Der findes mange forskellige typer af automatiserede styresystemer, men de fleste anvendes til at overvåge og/eller styre en produktionsproces. De kan også hjælpe med at reducere fejl og indsamle data. 

Måske har du hørt om PLC og SCADA-systemer, men har ikke helt styr på, hvad det står for, og hvilken rolle de spiller i automatiserede systemer. Læs med her, og bliv klogere på hvad PLC og SCADA er, og hvorfor de er nyttige i industrien og andre brancher.

Hvad er PLC og hvad laver en PLC tekniker?

PLC står for “Programmable Logic Controller”, og det er en computerbaseret styring af processer. En PLC er en lille programmerbar computer, der er specielt udviklet til en automatiseret proces. Eksempelvis styringen af temperaturer, eller til at åbne eller lukke døre, vinduer eller ventiler. En PLC er et slags digitalt relæ, hvor man kan programmere en software til at fortage specifikke forudbestemte handlinger på bestemte tidspunkter. 

En PLC tekniker sørger for at installere, vedligeholde og reparere PLC systemerne. En PLC tekniker kan hjælpe dig med at udvikle og optimere PLC’er, og dermed skabe kundespecifikke løsninger. 

Hvad er SCADA-systemer

SCADA-systemer er computerstyrede systemer, der bruges til at overvåge og styre processer i industrielle miljøer. SCADA står for Supervisory Control and Data Acquisition. Systemet består af en række komponenter, herunder sensorer, PLC’er og HMI’er (human machine interfaces). Sensorerne måler parametre såsom temperatur, tryk og flow i processen. PLC’erne bruges til at styre processen ved at tænde og slukke for motorer, pumper og andre mekaniske komponenter. HMI’en giver operatøren mulighed for at følge med i processen ved hjælp af et grafisk brugerinterface.

SCADA-systemer indsamler og viser data om driften af en proces eller et anlæg. En scada tekniker kan også hjælpe dig med at skabe et SCADA-system, der passer din virksomhed. En scada tekniker kan justere et eksisterende system, så du får et velfungerende SCADA. 

Automatiserede styresystemer i industrien – hvorfor er de nyttige?

Automatiserede styresystemer i industrien er nyttige, fordi de kan hjælpe med at optimere produktionen og øge effektiviteten. SCADA og PLC’er bruges inden for en lang række brancher og industrier, så som forsyningsbranchen, det maritime eller renovering. I stedet for at det er mandskab, der skal trykke på knapper, overvåge processer, eller samle data om virksomhedens drift, kan SCADA og PLC’er gøre dette langt mere effektivt end et menneske kan. En scada tekniker eller PLC tekniker kan hjælpe dig med at skabe den rette løsning til din virksomhed.