Hvor hurtigt lader en elbil egentlig?

Når det kommer til, hvor hurtig en elbil oplader, er der tre ting, der spiller ind: Hvor meget strøm ladeboksen eller ladestanderen afgiver, hvor meget strøm elbilen er i stand til at tage imod og størrelsen på elbilens batteri. Kort fortalt har det betydning, om du lader ved hjælp af en ladestander, kan afgive 11 kW eller 22 kW – men kun i det omfang, at bilen faktisk er i stand til at tage så meget strøm. Hvis elbilen er udstyret med et lille batteri, vil det altså ikke nytte noget at lade hurtigt på en ladestander, der leverer mere strøm, end bilens batteri kan absorbere. Ifølge Dansk Energi tager det cirka 10 timer at oplade et batteri svarende til en elbil med 100 kilowattimer (kWh) fra et helt tomt batteri til fuld kapacitet. Hvis du har en elbil med et mindre batteri – fx 30 kWh – vil det tage cirka tre timer at lade den helt op.  Læs mere om hvor hurtigt en elbil lader.

Hvor langtid tager det at oplade en elbil

Hvis du har et større batteri, fx 200 kWh, vil det tage cirka 10 timer at lade det op. Hvis bilen ikke er helt tom for strøm, vil opladningen gå hurtigere. Hvis elbilen er i stand til at modtage mere strøm end de 11 kW eller 22 kW, der leveres af en ladestander, vil opladningen gå endnu hurtigere. Elbilens hastighedsgrænse er begrænset af dens motor og ikke strømmen fra lade standeren.

Forskellige måder at oplade din elbil

Når det kommer til opladning af elbiler, findes der to slags oplader: En hurtiglader og en almindelig oplader. Hurtigladerne kan levere en betydeligt højere strøm end almindelige opladere og oplader derfor elbilen hurtigere. Hvor meget strøm din elbil tager imod, afhænger af bilens batteri. Kort fortalt er det vigtigt at vælge den rigtige lade stander, alt efter hvilken elbil du har. Faktisk har en hurtiglader en effekt omkring 50 kW, og derfor kan du som regel oplade din elbil fra 0 til 80 % på mindre end 45 minutter. Elbilens hastighedsgrænse er begrænset af dens motor og ikke strømmen fra lade standeren. Det betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om, hvor meget strøm ladeboksen afgiver – bilen vil blot tage den strøm, den kan absorbere.