Ondt i krop eller sind? Overvej kranio-sakral terapi

Har du været i dialog med egen læge om at afhjælpe gener som hovedpine, piskesmæld, spændinger i kroppens muskler eller psykiske tilstande som angst, uden at det hjalp? Kranio-sakral terapi er værd at prøve, hvis intet andet hjælper. For selvom kranio-sakral terapi ikke træder i stedet for medicinsk behandling, er der ingen skade sket ved at prøve det, nu hvor du alligevel døjer med gener i kroppen.

Her kan du blive klogere på terapiformen – og hvordan du vælger den rette terapeut til jobbet.

 

Hvad består den her terapiform så af?

Måske er du usikker på, hvad der gemmer sig bag de fine ord kranio sakral terapi. Nogen mystisk størrelse er det ikke, for det minder meget om massage. Du ligger på en briks og slapper godt af, og behandleren kører fingre og hænder over dit hoved, ryg og bækken. Princippet bag terapiformen er, at behandleren ved at lytte med hænderne til bevægelser i kroppen fx kan løsne op i spændinger.

 

Kranio sakral terapi afhjælper ubalancer i din krop

Kranio-sakral terapi er ikke en eksakt videnskab, men en behandlingsform der tager udgangspunkt i behandlerens evne til at sanse ubalancer i kroppen, der foruden de nævnte gener kan være skyld i chok, smerter i bækken og forstyrrelser i hormonsystemet – ifølge den kranio-sakrale tankegang vel at mærke. Behandleren bruger blide berøringer eller mere kraftige af slagsen ved behandlingen.

 

Behandleren mærker både efter fysiske og psykiske ubalancer

Ubalancer, som terapiformen menes at afhjælpe, kan fx være i knogler, nervesystem og bindevæv, men kan også eksistere på et psykisk plan. Altså er det et aspekt ved kranio-sakral terapi, at også det for følesansen umærkelige kan fornemmes og håndteres. Hvis du er åben over for idéen og ikke effektivt kan afhjælpe dine symptomer ad anden vej, bør du prøve at give terapiformen et forsøg.

 

Er behandleren medlem af foreningen for kranio-sakral-terapeuter?

Nu er det ikke fordi, du bør hoppe på ethvert tilbud på terapiformen. For trods behandlingen ikke er lægelig, bliver der alligevel holdt styr på hvem, der kan siges at have færdighederne til at udøve kranio-sakral behandling. Dette sker gennem Foreningen af Kranio-Sakral Terapeuter i Danmark, der aktivt arbejder for at højne deres medlemmers evne til fagligt og etisk at bruge behandlingsformen.

Foreningen samarbejder med skoler landet over for at sikre højt læringsindhold i grunduddannelsen inden for kranio-sakral terapi. Så hold øje med uddannelser og medlemskab ved valg af behandler.