Sådan bliver du klog på hvidvin på ingen tid!
Elsker du også bare hvidvin? Er du dog ikke så klog på emnet? Er du af netop den grund også altid i tvivl om, hvilken hvidvin du skal servere til bestemte retter? Så er du altså kommet til det helt rette sted. Lige her får du nemlig en lille guide til netop hvidvin, så du har muligheden for at blive meget klogere på emnet. Du får blandt andet alt det basisviden, du har brug for, hvis du skal lyde som et rigtigt vin-geni! Vinens verden er nemlig kæmpe stort, og af netop den grund kan den hurtigt blive uoverskuelig at finde rundt i. For eksempel finder der et væld af forskellige regler, druesorter osv. Derfor bliver vindrikkeri altså også hurtigt en prætentiøs affære – men sådan behøver det slet ikke at være. Denne lille guide til hvidvin er perfekt til enhver begynder, så læs endelig med, og gør dig selv klogere på hvidvin.
Hvilken hvidvin går til hvilken mad?
Et af de første spørgsmål, der sikker poppede op i dit hoved, var, hvilken hvidvin der går til hvilken mad. Og det kan både være meget komplekst og meget simpelt. Først og fremmest er der dog et gammelt husmorråd, du kan følge, når du skal matche vin og mad. Rådet lyder på, at du skal matche lokalt til lokalt. Altså kan du for eksempel vælge at matche en middelhavsvin med middelhavsmad. Og idet hvidvin ofte er produceret således, at den passer til den smag, der er i egnen, så fungerer dette husmorråd 9 ud af 10 gange – hvis ikke 10 ud af 10 gange.
Du kan dog også vælge at matche struktur og smagsfylde. Og med det menes der, at du skal matche syre til syre samt sødme til sødme. Dog skal du være opmærksom på, at du sørger for også at matche intensiteten, så mad og hvidvin ligeledes matcher hinanden på dette punkt. Således kan du altså med fordel vælge at servere en let og frugtig hvidvin til en lys fiskeret. I en sådan situation kan du nemlig være sikker på, at vinen ikke fjerner fokusset fra maden.
Når det så er sagt, kan du altså med fordel lede efter en mere kraftig og intens vin, hvis det er en god stor bøf, du skal servere. En kraftig og intens hvidvin skal nemlig kunne matche den store smagsstyrke i maden. Og sidst, men ikke mindst, bør du servere en god og sød dessertvin til desserten.