Sådan børster du dine hunds tænder

Det er ikke decideret normalt, at hunde skal have børstet tænder. Men især små hunde, kan have problemer med tænderne og have meget tandsten. Derfor er det en god ting, at man allerede fra hvalp af, gør det til en vane, at få børstet hundens tænder. Man behøver ikke at børste tænderne morgen og aften, som vi mennesker gør, men 1-2 gange om ugen, er nok til at gøre en forskel for hundens mundhygiejne. Hvis tænderne ikke holdes ved lige, eller kommer regelmæssig til tjek hos dyrelægen, kan det ende ud i dårlig ånde hos hunden, tandkøds-sygedomme, men også rådne tænder, som skal hives ud. 

Børst under rolige forhold

Når du skal børste din hunds tænder, er det en god ting at gøre det når der er ro i huset. Sørg for at have redskaberne klar ved din side. Du skal bruge: en speciel hundetandbørste, hundetandpasta. Det er vigtigt at man ikke bruger almindelig tandpasta, da det indeholder skadelige ingredienser for din hund. Det er vigtigt, at hunden er rolig og afslappet, når du vil prøve at børste dens tænder. Især hvis den ikke er vant til det, så er det vigtigt, at den får en god oplevelse. Sørg for at være i samme højdeniveau med hunden, altså du ikke læner dig ind over hunden. Gerne i øjenhøjde. Hvis din hund virker bange, så undgå at presse den for meget, og prøv igen senere. Men hvis den virker ligeglad, så er det bare om at komme igang. 

Børst og ros

Når du børste skal du sørge for at ramme alle vinkler, ligesom hvis du børstede tænder på et barn. Det gælder alle fladerne og også gerne tandkødet og tungen. Børst i cirkelbevægelser rundt i munden, og undgå at du trykker for hårdt. Det kan godt være, at din hund ikke har lyst til at få børstet tænder særlig længe, men lidt har også sin ret. Sørg for at rose din hund rigtig godt efterfølgende, så de synes at det har været en sjov oplevelse. Fordi udså vil de forbinde tandbørstningen med godbidder, og så bliver det nemmere at gøre det næste gang der skal børstes tænder. 

Lær det ved hvalp

Det er nemmest at gøre det fra hvalp af, og der kan man langsomt (imens hunden har hvalpetænder) vænne hunden til at man børste tænderne, fordi så bliver det kun nemmere, jo ældre hunden bliver. Husk at det skal være gode oplevelser, for hvis først der kommer en dårlig oplevelse, så kan det være rigtig svært at arbejde sig ind på det igen.