Stearin- og kertelys er hyggelige i hjemmet – men husk indeklimæt

Stearin- og kertelys skaber et hyggeligt miljø i hjemmet og er uundværlige til hyggelige aftener med familie og venner gennem hele året. Ordet stearinlys associerer mange med familiearrangementer og varm kakao om vinteren. Stearin- og kertelys findes også ofte på restauranter og er med til at gøre oplevelsen fantastisk næsten hver gang. De kan medvirke til at lave mindeværdige begivenheder ved at skabe en god stemning i alle rum. Når man tænder sine stearin- og kertelys derhjemme, forurener man dog luften med små partikler, hvilket i værste fald kan påvirke ens immunforsvar og medføre sygdom. Det kan også give hovedpine, røde øjne og lignende problemer. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man beskytter sit indeklima mod partikelforurening. Der er en række forbehold, man bør tage, når man tænder levende lys i sit hjem, for at forurene luften mindst muligt. På den måde kan man være bevidst om luftkvaliteten i sit hjem, når man tænder op for stearin- og kertelys for at skabe et hyggeligt miljø til aftener med familie og venner.

Disse forbehold bør du tage, når du tænder stearin- og kertelys

De her ting bør du gøre, når du tænder op for levende lys derhjemme. Først og fremmest skal du puste det levende lys ud, hvis det soder. Derudover skal man klippe vægen ned. Når vægen bliver for lang, soder den nemlig mere. Lysene bør ikke stå i træk fra eksempelvis utætte vinduer. Når levende lys står i træk, soder de mere. Stearin- og kertelys har brug for god lufttilførsel. Hvis ikke de har det, soder de mere. Derfor bør man undgå lufttætte stager. Man kan klippe kanten på bloklys ned, så lyset kan brænde jævnt. Når man slukker sit lys, bør man bruge en lyseslukker. På den måde begrænser man nemlig soden. Det er vigtigt, at man lufter godt ud flere gange dagligt og især lige efter, man har slukket lyset. Desuden bør man overveje, om stearinlys er nødvendige til diverse begivenheder, og man bør vælge den rette slags levende lys.

Stearin- og kertelys – sådan lufter du ud i løbet af dagen

For at lufte godt ud gennem dagen bør man skabe gennemtræk to til tre gange i fem til ti minutter. Man kan for eksempel lufte ud, når man børster tænder om morgenen og aftenen. Mens man tager overtøjet på, inden man tager på arbejde, og når man kommer hjem fra arbejde. På den måde kan man let lufte ud i hjemmet i løbet af ugedagene.